Ruud en Bien in Colombia travel blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


We zijn hier nu een dag en de eerste indrukken van Cali waren toch heel anders dan het beeld dat we nu hebben. Nu kijken we er heel wat positiever tegen aan. We zitten in de wijk San Antonio en als je hier 's avonds rond loopt zie je overal barretjes en restaurantjes en iedereen hangt gezellig op straat. Wat ook erg opvalt is hoe aardig iedereen is tegen toeristen. Buenos tardes en Hola, overal waar je loopt. Als je de wijk uitloopt langs de rivier, kom je op een boulevard waar de zwart ziet van de mensen die lekker rondhangen. De boulevard is gebouwd op een kilometers lange tunnel waar de auto's doorheen rijden. Die tunnel is er pas een paar jaar.

We hebben aan het einde van de morgen een food tour gedaan met de super enthousiaste Nederlandse Niels als gids. Hij woont als 6 jaar in Cali en laat ons prachtige Graffiti zien. Hij brengt ons naar een enorme overdekte markt waar we vruchten mogen proeven. Ik heb vruchten geproefd waarvan ik nog nooit had gehoord. Ook dronken we vruchtensappen die ter plekke werden klaar gemaakt. Limoenen en suikerriet samen geperst in een houten apparaat. Heerlijk met ijsblokjes. Het was leuk om te zien hoe Niels met de mensen omging. Overal een hug of een boks. De mensen zijn hier sowieso erg van de abrazos. Warm volk.

Niels vertelde ook over de corruptie die de kop op stak toen het Cali cartel in 1985 was uitgespeeld. Het is nog steeds een groot probleem. Een paar jaar geleden is er een referendum geweest voor maatregelen tegen corruptie. Er waren 12 miljoen stemmen voor nodig en heel gek, het werden er niet meer dan 11,5. Dit land is in handen van een paar families en die houden het graag zo. We zagen een prachtige muurschildering van een dode boer die op het land lag met zijn mond dicht gesnoerd. Dat was een protest tegen de door het buitenland gefinancierde war on drugs waarbij met helikopters alle landbouwgronden zodanig werden bespoten dat er jaren niets meer wilde groeien omdat het hele milieu werd vervuild. En de onschuldige boeren werden ziek. Het gebeurt nog, nu met drones.

We nemen afscheid van Niels en lopen naar het bureautje dat een city tour verzorgt. Gelukkig kunnen we met een busje want we hebben al heel wat afgelopen in de hitte. Zoals alle huizen en winkels in Cali heeft ook dit kantoortje een ingang met een traliehek voor de deur. Vooral om bedelaars tegen te houden. En dat blijkt ook steeds nodig. Erg zielig gezicht.

We rijden de berg op om van het uitzicht over de stad te kunnen genieten en het beeld van Christo Rey. Een 26 meter hoog beeld met één voet iets naar voren. "Vanwege de Samba", zegt de dame die ons rond leidt. Cali is blijkbaar Samba gek. We hebben inderdaad een geweldig uitzicht over de uitgestrekte stad. Om de stad heen veel suikerrietplantages. Midden in het oude centrum staat het hoogste gebouw van Cali. Op zich niet zo'n spectaculair gebouw. Alleen in dit gebouw staan al sinds 1985 twee verdiepingen leeg. Het was het hoofdkwartier van het Calicartel. Er zijn daar zoveel verschrikkelijke dingen gebeurd dat niemand het wil huren. Volgens de bewakers spookt het er.

We rijden weer naar beneden en zien nog eens hoe groen deze stad met 3 miljoen inwoners is. Overal parkjes en grote bomen. We zien veel zwarte mensen. Van de 1 miljoen uit Africa geïmporteerde slaven wonen veel nakomelingen in Cali. Volgens onze reisleidster zijn er geen rassenproblemen. Ze hebben met de drugcartels en de Farc wel andere dingen aan hun hoofd gehad.

De stad is de laatste jaren enorm opgeknapt. We lopen langs de rivier in een prachtig park met beelden van katten. Daar kon je vroeger niet lopen vanwege de zwervers en het zwerfvuil. En de verwilderde katten die daar op af kwamen. Het was ook nodig dat de stad werd opgeschoond. Cali was jarenlang de derde gevaarlijkste stad ter wereld.

Cali doet erg zijn best om de stad aantrekkelijk te maken voor toeristen. Volgens mij gaat dat lukken. Je merkt aan de mensen op straat dat ze het leuk vinden dat we er zijn. We hebben ontdekt dat zelfs het idiote verkeer voor ons stopt als we met grote gebaren aangeven dat we willen oversteken.

Het klimaat is hier het hele jaar gelijk en dat betekent in Cali dat het 's ochtends iets geregend heeft en in de loop van de morgen heet wordt. Aan het einde van de middag komt er een koele wind uit de bergen en in de avond is het precies goed.

We krijgen nu toch wel erg vermoeide voeten van al het lopen maar dat moeten we negeren want we krijgen Salsa les. Salsa komt oorspronkelijk helemaal niet uit Colombia, maar uit de latino gemeenschap in New York. Er werd door de betere klasse aanvankelijk op neergekeken. Maar de leiders van het Calicartel waren geen nette heren en zij vonden Salsa geweldig. Ze investeerden hun winsten in Salsa bars en Salsa artiesten. Die werden eerst beroemd en later opgesloten. Maar ze bleven beroemd en de Salsa is blijven hangen. Dus moesten we er ook aan geloven. Gelukkig zijn er geen foto's en films van. Wat ik nog weet is dat het ritme gelijk is aan de chachacha. Eén twee drie vier chachacha, en dat je om de 7 maten een andere serie danspassen moet doen. Afijn, leuk geprobeerd.

We gaan morgen Cali al weer verlaten en deze stad zal me toch heel prettig bijblijven. Ondanks het imago uit het verleden. Ik kom hier nog een keer terug. Want ik moet nog een keer naar een Salsabar.

We gaan naar het vliegveld om naar Santa Marta te vliegen. Normaal gesproken is over een vliegreis niet veel te vertellen. Hooguit iets over lange rijen, voordringers of verloren koffers. Maar nu zaten Bien en ik lekker te lezen en een film te kijken toen Bien zich afvroeg of ze door de business class naar de WC zou gaan of helemaal naar achteren zou lopen. Gewoon gordijn opzij duwen en doorlopen. Niemand die er iets van zei. Op het toilet kijkt een mens wel eens naar beneden en wat lag daar op de grond? Het paspoort van Dan. Die was haar blijkbaar voor geweest. Niks aan het handje. Maar de reis was toch anders verlopen als ze naar de WC achterin was gegaan.Advertisement
OperationEyesight.com
Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |