Ruud en Bien in Colombia travel blog

 

 

 

 

6

7

8

9

 

 

 

 

 


Wij zijn deze kant op gekomen om naar het San Augustin Archeological Park te gaan. Als we daar op eigen houtje doorheen waren gelopen dan hadden we een paar gaten in de grond gezien met wat bewerkte rotsen en dat was het dan. Maar we hebben een geweldige lokale gids, Michael, die vol vuur vertelt over het mystieke verleden van de oorspronkelijke bevolking die al lang is uitgestorven, maar die hij weer met zijn verhalen tot leven weet te brengen. Hij benadrukt wel dat juist dat mystieke door de eerste Europese onderzoekers totaal niet werd begrepen. De Duitser Konrad Theodor Preuss was aan het begin van de 20ste eeuw begonnen met uit te leggen wat de grafbeelden hier voor betekenis hadden en daar klopte niets van volgens Michael. Die Duitser zag overal priesters en goden. Niet waar. Het waren beelden van wachters bij graven van wezens die helemaal niet goddelijk waren. Alleen de vogels stonden in verbinding met de creators, de goden. De rest was symboliek.

Om ons in mythisch sferen te brengen heeft Michael twee fluiten meegenomen en hij speelt een inheemse melodie. We moeten onze westerse gedachten een beetje bannen. Lastig. Vroeger was dat al niet voor iedereen, vertelt Michael. Er was eens een machtige warrior die het tegen de zon wilde opnemen. Het lukte hem om de zon iets aan te doen en de tranen van de zon vielen op de aarde. Dat was het goud dat hier gevonden werd. Goud was daarom niet iets positiefs. Pas als de laatste traan is gevallen eindigt jaloezie bij de mensen. Goud maakt hebberig en dat is niet goed. Die Spanjaarden hebben dat nooit begrepen.

Veel symboliek heeft te maken met fertiliteit. De inheemse bevolking ver voor Christus werd niet oud en alle uitgebeelde vrouwen zijn daarom zwanger of krijgen een kind. Er is een beeld van een man wiens penis omhoog is getrokken en vast zit onder de riem op zijn buik. Het is een visser die bang is dat de vissen anders naar binnen zwemmen. Onze Michael is zelf helemaal één met de natuur en pakt zijn tekenblok en tekent met bloemen, takjes en bladeren van de bomen een heel landschap. Ook moeten we bovenop een heuvel ontspannen terwijl hij op zijn fluiten speelt. Het onvermijdelijke El Condor Pasa komt ook langs.

We zijn natuurlijk toeristen in alle opzichten maar er is één ding waar ik niet aan mee doe. Onze gids waarschuwt iedere dag dat we ons goed in moeten smeren tegen de tropenzon en tegen de muggen. Dus wat doe ik? Ik trek een lange luchtige zomerbroek aan en een shirt met lange mouwen. Handen en gezicht insmeren en klaar. Maar wat doet bijna iedereen in onze groep? Hemdjes met blote mouwen en korte broeken aantrekken, want het is zo warm. En maar smeren. Ik zie overal blote rode kuiten en schouders met muggenbulten. Rare jongens die toeristen.

Je kunt niet naar Colombia gaan zonder een koffieplantage te bezoeken. Wij gaan naar een organische plantage. De eigenaar vertelt ons trots hoe alles in zijn werk gaat. Koffie is voor Colombianen erg duur en bijna alle koffie is bedoeld voor de export. Colombianen drinken zelf een soort koffie gemaakt van suikerriet. Omdat het een organische plantage is worden er geen pesticiden gebruikt. De eerste boon die ik pluk om rauw te proeven heeft een worm. Dat hoort erbij.

De koffieplanten zijn hier niet zo hoog als in bijvoorbeeld Brazilië. "Anders kunnen we er niet bij". Sommige koffieboeren gebruiken graag Europese backpackers om de Geishsa tree te plukken, dat is de hoogste plant. "Die komen hier om Spaans te leren". We mogen bij een grote bak van de gedroogde bonen de slechte, aangetaste bonen er uit zoeken. Bien heeft de eerste te pakken. Volgens de eigenaar mogen alleen vrouwen dat werk doen. Die zijn beter in het opzoeken van foute exemplaren.

We moeten natuurlijk koffie proeven en thee getrokken van de schil van de Geisha tree. Die wordt pas lekker met rum.Advertisement
OperationEyesight.com
Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |