Australia-New Zealand 2009-2010 travel blog

Zicht op de buitenkant van een open mijn

de laatste meters wan de pijplijn

het dak op het waterreservoir

zicht op Kalgoorlie vanop het waterreservoir

2 mijnschaften en op de voorgrond een machine om gaten te boren...

het ene uiteinde van de Superpit

buldozer en kraan bezig met het laden van 220 ton op de...

zicht op de wanden van de put

vrachtwagens die af en aan rijden

het Court Hotel in Boulder

en van de mooiste gebouwen van Kalgoorlie

wat gebouwen van het eind van de 19de eeuw


Vandaag naar Kalgoorlie gereden een 400 km noordelijker dan Esperance. Toen ik vertrok wees de termometer al 25° aan en toen ik een 4 uur later in Kalgoorlie aankwam was het 43°c. Toen ik onderweg eens uitstapte kwam de hete lucht me toegewaaid en in Kalgoorlie was het dus nog heter.

Onderweg op de radio al gehoord dat de Fire Danger Level verhoogd was naar “dramatic”.

Dit is heel normaal, wanneer je bv een brandende sigarettenpeuk zou weggooien, dan zou deze in een mum van tijd zorgen voor een enorme vuurzee die door de wind in een mum van tijd kilometers ver zou geraken.

Gedurende de eerste 100 km nog wat veeteelt gezien maar daarna was het bush en ook regelmatig zoutpannen, dit zijn uitgedroogde waterplassen en ondiepe meertjes. In de winter staan deze vol water maar ze verdampen heel snel.

In Kalgoorlie is het verdampingsniveau 10x groter dan wat er naar beneden valt van neerslag.

Op een dikke 100km voor Kalgoorlie waren er met de regelmaat van de klok afslagen voor Mine sites. Ook de maximum lengte van de roadtrains ging van 36,5m naar 53,5m dir is volgens mij de max lengte. Ook op de spoorweg die langs de weg loopt enkel vrachttreinen gezien met erts.

Kalgoorlie vormt samen met Boulder een geheel en Kalgoorlie kende een explosieve groei sinds er in 1893 goud werd ontdekt. Ook nu nog is deze streek de grootste goudproducent van Australië. Ook voor nikkel is het de belangrijkste vindplaats. Een 55 km eerder langs de vindplaats met het hoogste nikkelgehalte gereden, bijna 10% van het erts is nikkel.

Het probleem van de eerste goudzoekers was dat er geen drinkbaar water te vinden is. Wanneer je hier naar water boort dan krijg je water dat 6x zouter is dan normaal en dus niet echt te drinken is.

Om dit probleem op te lossen werd er eind 19de eeuw beslist een 560km lange pijplijn voor water aan te leggen. Het water komt uit de Perth Hills en momenteel zijn nog meer dan de helft van de ijzeren buizen origineel en werd de capaciteit sindsdien opgevoerd om ook voor de landbouw en andere mijnsites van water te voorzien. In 1903 was dit de langste ijzeren pijplijn ter wereld en het budget werd maar met een fractie overschreden. Dus mijn eerste stop hier was naar het reservoir gaan kijken. Je kan het water echter niet zien omdat er een dak opgelegd is om de verdamping tegen te gaan.

Daarna naar de plaats gereden waar de eerste grote ontdekking van goud gedaan werd in 1893 en waar er tot in de jaren 50 een ondergrondse goudmijn was. De meeste gebouwen staan er nog recht en je kan een ondergrondse tour doen, maar ik was te laat. Men heeft er ook een hall of fame van de belangrijkste investeerders en ontdekkers van het goud hier en ook verhalen over bedrijven die op een paar maanden hun beurskoers zagen verduizendvoudigen en die een paar jaar later bijna niets meer waard waren. Er was ook een zogezegde Goldpour, maar toen hij ons de staaf liet vasthouden en er geen veiligheidsmensen waren begreep ik al snel dat dit geen echt goud was. Het bleek een substantie die een deeltje goud bevatte en een 1000 dollar waard was.

Daarna gaan kijken naar de “Superpit” de grootste open goudmijn van Australië en dit is echt indrukwekkend wanneer je de 160 ton wegende vrachtwagens met hun 220 ton vracht als kleine mieren uit de bodem van de put naar boven ziet komen. De put is een 3,8 km lang en 1,5 km breed en men gaat tot 500 m diep graven.

Daarna het stadccentrum van Boulder en Kalgoorlie bezocht en de meest indrukwekkende gebouwen zijn allemaal van het einde van de 19de en de eerste jaren van de 20ste eeuw.Advertisement
OperationEyesight.com
Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |