Bob en Rianne op weg naar Santiago de Compostela travel blog

Jos


Een schitterende dag. 25 tot 30 graden. 's Morgens strak blauwe lucht, 's middags wat schapenwolkjes. Nauwelijks hellingen; een vlak, soms licht glooiend landschap. Zonnebloemen in hun laatste bloeidagen; weilanden bijna klaar voor de tweede keer maaien; omgeploegde velden waarvan het koren al is binnengehaald. Even van de route af om in St. Catherine de Fierbois het pelgrimshuis te zien dat nu als gemeentehuis dienst doet. Jeanne d'Arc is hier ook geweest (waar niet in Frankrijk?). Volgens het boekje op pelgrimstocht. Geschiedvervalsing? Fictie? Werkelijkheid?

Wij rijden verder. Voorbij St. Maure kruisen wij de A10, dan een spoorlijn. Even verder naderen wij Nouâtre. Wij zijn voorbereid, maar toch is de confrontatie een schok. Aan de laatste elektriciteitspaal voor de spoorwegovergang bij het dorp, aan de linkerkant van de weg hangt een geëmailleerd portret van Jos. Jos was in 2002 met haar man Marcel (overburen en vrienden van ons) vanuit Tours vertrokken voor het tweede deel van de fietstocht naar Santiago de Compostella. Hier, vlak voor Nouâtre, viel zij dood neer van haar fiets. Reanimatie had geen enkele zin. Hartstilstand.

In 2003 heeft Marcel hier de foto bevestigd en is hij alleen de tocht naar St. Jean Pied de Port in de Pyreneeën gaan fietsen.

De foto van Jos ziet er nog goed uit. Niet door het weer aangetast.

Wij zitten een tijd in het gras. Stil. Emotioneel. Het lijkt bijna symbolisch, maar vandaag, op de laatste dag van de maand, om vijf uur 's middags, terwijl wij daar zitten, loeien de sirenes van Nouâtre. Proefalarm.

In Nouâtre overnachten wij op de camping die Jos nooit heeft gehaald en waar Marcel een korte, eenzame nacht heeft doorgebracht.

Vandaag 46 km gefietst.Advertisement
OperationEyesight.com
Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |